Oamenii din apropierea lui Hitler

Heinz Linge – Cu Hitler până la sfârşit
Memoriile ordonanţei lui Hitler

Pe 30 aprilie 1945, Heinz Linge a dat foc trupului neînsufleţit al lui Adolf Hitler, în grădina noii Cancelarii a Reichului, respectând astfel ultima dorinţă a dictatorului. Începând din 1939 a fost ordonanţa lui Hitler şi s-a aflat permanent lângă acesta, având ocazia să afle că nimeni altul amănunte inedite despre viaţa publică şi privată a Fuhrerului. Memoriile lui Heinz Linge sunt deosebit de importante pentru cei care doresc să înţeleagă cu adevărat atât epoca respectivă, cât şi modul de gândire şi de acţiune a lui Adolf Hitler.

791278,,Memoriile lui Linge oferă un portret extraordinar şi dătător de flori al omului Hitler. Detaliile banale ale vieţii de zi cu zi a acestuia – programul de somn şi de masă, relaţia cu Eva Braun, chiar şi pasiunea sa pentru bownling – se întrepătrund cu planificarea războiului, coordonarea personalităţilor naziste şi ameninţările cu trimiterea în lagărele de concentrare adresate subordonaţilor pentru cea mai mică inepţie. Această carte este de nepreţuit pentru oricine încerca să înţeleagă una dintre cele mia celebre personalităţi ale istoriei”

Joseph Craig, Military Bookclub USA

_________________________________________________________________________

Erich Kempka – Ultimele zile cu Adolf Hitler

Volumul de memorii ale lui Erich Kempka, cel care a fost şoferul personal al lui Adolf Hitler şi omul sau de încredere până în ultimele momente ale vieţii, are o valoare documentară deosebită prin acoperirea minuţioasă a evenimentelor dramatice din ultimele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial.1161

Kempka a fost martorul unor discuţii şi decizii de importantă crucială în desfăşurarea celei mai mari conflagraţii a secolului XX, dar şi al unor întâmplări intime din viaţa omului a cărui personalitate a devenit subiect de cercetare intensă din partea istoricilor şi a psihologilor.

El este de faţă când Hitler primeşte vestea şocantă ca Goring şi Himmler încearcă să preia puterea pentru a negocia un armistiţiu cu Aliaţii occidentali, dar este şi martor la căsătoria lui Hitler cu Eva Braun şi asistă la ultima masă a Führerului, înainte ca acesta să-şi ia adio de la cei prezenţi şi să-şi pună capăt zilelor.

Memoriile lui Erich Kempka sunt adăugite de capitolele scrise de publicistul Erich Kern, în care acesta analizează la o scară mai amplă mecanismele aparatului de stat nazist şi cauzele mai puţin cunoscute care au dus în final la înfrângerea Reichului. Deşi cunoscut că o persoană cu opinii de extremă dreaptă, completarea să aduce în atenţie o serie de aspecte bine documentate şi un punct de vedere rareori expus public.

_________________________________________________________________________

Heinrich Hoffmann – Hitler asa cum l-am cunoscut

Din 1922, când o agenţie americană de ştiri i-a solicitat lui Heinrich Hoffmann o fotografie a lui Adolf Hitler—foarte puţin cunoscut la momentul respectiv —, acesta a avut un rol important în viaţa fotografului din München. Imediat după prima întâlnire dintre cei doi, Hoffmann a devenit fotograful său personal şi l-a însoţit în călătoriile cu scop propagandistic, la întruniri şi congrese. Prin intermediul lui, Führerul a cunoscut-o pe Eva Braun. hitler_asa_cum_l-am_cunoscut

După ce Hitler a preluat puterea, în 1933, Hoffman a fost prezent la întâlnirile lui cu diverşi şefi de stat, ca şi la alte evenimente. El i-a fotografiat pe toţi cei care l-au vizitat pe Hitler la Cancelaria Reichului sau la reşedinţa Berghof.

în însemnările sale, Heinrich Hoffmann prezintă începuturile Partidului Nazist, dar şi persoanele şi instituţiile care deţineau puterea în cel de-al Treilea Reich. Deoarece a fost prieten cu Hitler, autorul ne introduce şi în viaţa privată a Führerului. El înfăţişează un om ale cărui stări sufleteşti nu au fost întotdeauna cunoscute de mase, dar nici de cei din anturajul său, fie că erau politicieni sau militari.

_________________________________________________________________________

Robert Gerwarth – Călăul lui Hitler
Viaţa lui Heydrich

O biografie înfiorătoare, care spune pentru prima oară întreaga poveste a „măcelarului de la Praga”. Una dintre cele mai primejdioase persoane din cel de-Al Treilea Reich, şeful serviciului secret al SS, al Gestapoului şi poliţiei naziste, Heydrich a organizat „detaşamentele morţii” în cadrul SS și a contribuit la crearea „soluţiei finale”.
„Călăul lui Hitler este biografi a de referință și inimaginabil de atroce a odiosului creier al Holocaustului.” Simon Sebag Montefi ore, BBC History Magazine.Calaul_lui_Hitler_mic
„Cu inteligenţa să inumană şi cruzimea de neînchipuit, nu este greu de înţeles de ce Heydrich ar fi putut ajunge un Führer redutabil şi un inamic cumplit. În această biografie fascinantă, Gerwarth demonstrează cât de verosimilă este o astfel de presupunere.” Mail on Sunday
„Abordarea lui Gerwarth este subtilă, minuţioasă şi pătrunzătoare din punct de vedere psihologic. Este o demonstraţie convingătoare că prin intermediul «empatiei glaciale» se poate răspunde cel mai bine la vechea întrebare legată de modul în care apar monştrii.” Times Literary Supplement
„Dintre toate biografiile scrise până acum, niciuna nu egalează felul excepţional în care Robert Gerwarth a răscolit arhivele pentru a-l plasa pe Heydrich cât mai exhaustiv în contextul istoric care a dat naştere unora dintre cele mai îngrozitoare crime ale epocii contemporane. O lucrare al cărei nivel cu greu poate fi depășit.” Richard Overy, Sunday Telegraph

_________________________________________________________________________

Rochus Misch – Am fost garda de corp a lui Hitler 1940-1945

Cartea cuprinde mărturia lui Rochus Misch, mărturie culeasă de jurnalistul la Le Monde Nicolas Bourcier.
Rochus Misch este ultimul supravieţuitor din garda personală a lui Adolf Hitler. Ultimul soldat care a părăsit buncărul Führerului pe 2 mai 1945, ziua în care Armata Rosie pune stăpânire pe capitala celui de-al III-lea Reich în ruine. fost-garda-corp-186450Unul dintre rarii martori care au văzut trupurile inerte ale dictatorului şi consoartei sale, Eva Braun, chircite pe o canapea în coşciugul lor de beton şi oţel.
SS-istul de douăzeci şi şapte de ani căruia Joseph Goebbels, ministrul Propagandei, i s-a adresat cu câteva minute înainte de a se sinucide la rândul său.
Astăzi, Rochus Misch accepta să-şi spună povestea. Un exerciţiu delicat, alcătuit din întoarceri asupra trecutului, dar şi un parcurs dificil, uneori anevoios şi foarte adesea apăsător pentru un om bătrân care n-a încetat să-şi cultive gradina memoriei.
“Discursul sau e rece, fără emoţie, aproape egal. Este cel al unui martor ocular, dar fără profunzime. Un monstru de inocentă şi de orbire.”

_________________________________________________________________________

Christa Schroeder – 12 ani cu Hitler (1933-1945)
Mărturia secretarei particulare a lui Hitler

Christa Schroeder a fost timp de doisprezece ani alături de Fuhrer, la dispoziţia sa zi şi noapte (1933-1945). Internată în lagărul de la Augsburg în 1945, fosta secretară este interogată de un agent francez al serviciilor de informaţii franco-americane.generic-12-ani-cu-hitler-1933-1945-marturia-secretarei-particulare-a-lui-hitler-119066 Acesta îi cere să-i povestească ceea ce ea a observat şi a analizat, adesea cu o uimitoare perspicacitate. Observaţiile Christei Schroeder sunt demonstraţia imposibilităţii de a încadra această personalitate istorică şi umană într-o singură formulă. Diversitatea manifestărilor, atitudinilor, acţiunilor şi reacţiilor sale este de asemenea natură, încât o analiză a trăsăturilor fundamentale ale caracterului său se impune. Documentul prezentat în acest volum ne permite, aşadar, să-l descoperim pe Adolf Hitler acţionând şi trăind la nivelul cel mai intim al personalităţii sale, în primul cerc al puterii sale şi al apropiaţilor săi.

_________________________________________________________________________

Guido Knopp – Războinicii lui Hitler

„Feldmareşalii prusaci nu se revoltă!“ De la acest crez au pornit ofiţerii de rang înalt prinşi între obedienta şi opoziţia faţă de un comandant suprem din ce în ce mai paranoic. Erwin Rommel, Wilhelm Keitel, Erich von Manstein, Friedrich Paulus, Ernst Udet şi Wilhelm Canaris: şase destine reprezentative pentru o armată care – în ciuda scepticismului faţă de ideologia nazistă şi a dispreţului faţă de „caporalul“ Hitler – s-a derobat de orice răspundere, invocând obligaţia de a executa ordinele primite.razboinicii-lui-hitler_1_fullsize

Măcinată de sentimentul vinovăţiei, Germania postbelica a încercat să scape de povara culpabilităţii dând naştere unei legende conform căreia armată era „curată“ şi nu avea nici o legătură cu masacrele naziştilor. Ce i-a făcut pe aceşti ofiţeri să se pună în slujba unui regim criminal? Ce au ştiut ei despre atrocităţi? Cât de implicaţi au fost? Până unde au mers în executarea ordinelor primite?

Guido Knopp şi colaboratorii săi realizează portretele a şase dintre reprezentanţii elitei militare germane care, deşi nu au aderat la ideile naţional-socialismului, au fost instrumente ale lui Hitler în războiul sau nimicitor.

_________________________________________________________________________