Cărți despre Primul Război Mondial

Antonella Astori, Patrizia Salvadori – Istoria ilustrată a Primului Război Mondial

istoria-ilustrata-a-primului-razboi-mondial_1_fullsizeIntrate în conştiinţă mai multor generaţii drept Marele Război, evenimentele militare şi politice derulate între anii 1914 şi 1918 sunt prezentate cititorilor într-o manieră extrem de penetranta – prin intermediul imaginilor. Sunt înfăţişate cronologic, cu ajutorul fotogafiilor, al hărţilor, graficelor şi tabelelor cele mai importante acţiuni militare şi demersuri politice ale beligeranţilor din ambele tabere aflate în conflict. Demarând cu premisele marii conflagraţii din al doilea deceniu al secolului trecut, volumul se încheie cu Pacea din 1918, cea care avea să deschidă drumul către al Doilea Război Mondial.

_________________________________________________________________________

Ian V. Hogg – Dicţionarul Primului Război Mondial

MICA ENCICLOPEDIE A “MARELUI RĂZBOI”!
În definiţiile şi clarificările unuia dintre iscusiţii experţi militari din Marea Britanie, peste 650 de “intrări” despre încleştarea mondială de la începutul secolului XX, intrată (cronologii, statistici, desfăşurări de forţe trecute prin filtrul tacticii şi al strategiei, fise tehnice pentru armele din dotarea forţelor beligerante, sinteze biografice dedicate unor conducători militari şi politici ai perioadei), configurează dimensiunile tehnice, tactico-strategice şi, nu în ultimul rând, tragedia consumată la intrarea omenirii în veacul trecut (1914-1918).dictionarul-primului-razboi-mondial

DESPRE AUTOR
Ian V. Hogg, expert artilerist, a servit “Royal Army” în campaniile celui de-al Doilea Război Mondial, dar şi în conflictul zonal postbelic din Coreea, devenind pe rând, după anul 1953, instructor al “Royal School of Artillery”, specialist în tehnica războiului electronic şi a apărării împotriva bombardamentelor, reputat autor de expertize judiciare şi “Master Gunner”, cadru didactic al “Royal Military College of Science”, pentru că, după retragerea din activitatea militară, să ajungă un reputat scriitor, sub a cărui semnătura au fost publicate peste o sută de lucrări de specialitate în volum şi numeroase studii şi expertize în periodicele de profil.

_________________________________________________________________________

Glenn E. Torrey – România în Primul Război Mondial

În pofida unei poziţii strategice vulnerabile, a unei armate prost pregătite şi a unor promisiuni discutabile de sprijin militar din partea Forţelor Aliate, România a intrat în Primul Război Mondial în august 1916. În schimb, a primit o sancţionare formală pentru anexarea regiunilor cu populaţie romana din Austro-Ungaria. Aşa cum Glenn Torrey dezvăluie în studiul său, decizia se va dovedi curând impulsivă şi riscantă pentru ambele părţi.

Torrey detaliază felul cum, la sfârşitul lui 1916, armatele Puterilor Centrale, conduse de generalii Falkenhayn şi Mackensen, au ocupat două treimi din teritoriul românesc, dar cu preţul dislocării unor importante forţe militare necesare pe alte fronturi. Aliaţii, cu precădere ruşii, au fost constrânşi să procedeze la fel pentru a preveni prăbuşirea definitivă a României.1223

Torrey prezintă cea mai competenta relatare – de până la această oră – asupra luptelor dure din timpul campaniei din 1916 şi a tentativei reînnoite a forţelor austro-ungare de a înfrânge armata romană în vara anului 1917. În această din urmă campanie, reliefatã aici, dar ignorată în relatările din afara spaţiului românesc, are loc o reorganizare şi o reînarmare a soldaţilor romani, cu sprijin din partea Armatei Roşii aflate în dezintegrare, iar inamicul suferă o înfrângere uluitoare. Totuşi, în haosul provocat de Revoluţia Rusă, Puterile Centrale au forţat România să semneze o pace separată la începutul lui 1918. În cele din urmă, aceasta i-a permis României să reintre în război şi să ocupe cea mai mare parte a teritoriului promis în 1916.

Inegalabila stăpânire a mijloacelor de cercetare a surselor din arhive şi a celor auxiliare de informare şi îndelungatele sale studii asupra subiectului conferă autoritate şi echilibru relatării sale privind evenimentele militare, strategice, diplomatice şi politice petrecute de ambele părţi ale frontului de luptă. Pe deasupra, apelul făcut la memoriile unor persoane aduce în prim plan trăirile oamenilor pe timp de război. Conducători militari importanţi în cel de-Al Doilea Război Mondial, că Ion Antonescu i Erwin Rommel, şi-au construit carieră în timp.

“O excelentă relatare, reprezentând o importantă contribuţie la literatură istorică
despre Primul Rãzboi Mondial în sud-estul Europei.” —Slavic Review

Torrey prezintă un studiu de caz al unei puteri de dimensiuni medii prinse în
angrenajul rãzboiului total şi constrânse să exploateze cât mai bine situaţia şi
oportunităţile. Bazându-se pe cunoaşterea limbii române şi pe accesul inegalabil la
sursele româneşti, el restructurează fundamental modul de înţelegere a teatrelor de
operaţie balcanice şi din sudul Rusiei în ultimii ani ai Marelui Război.” —Dennis E.
Showalter, autor Tannenberg: Clash of Empires, 1914

GLENN E. TORREY este profesor emerit de istorie la Emporia State University şi
autor al lucrărilor Henri Mathias Berthelot: Soldier of France, Defender of România;
România and World War I: A Collection of Studies; and The Revolutionary Russian
Army and România, 1917

_________________________________________________________________________

Nicolae Adrian Alexe – Jandarmii și milițienii de la sate

Volumul prezintă expoziția Jandarmii și milițienii de la sate, realizată de Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, în perioada 30 iunie-30 septembrie, în cadrul programului Animă ASTRA. 12899811_933498860032037_1535092720_nDupă un studiu introductiv în care este prezentată Jandarmeria rurală și Miliția din România(scurt istoric, efective numerice, organizare, grade și funcții, uniforme, dotare, mental colectiv referitor la forțele de ordine), sunt prezentate 65 de fotografii de epocă cu explicații, ilustrând jandarmi și milițieni din mediul rural și 40 de documente relative la organizarea, uniformele, dotarea, activitățile Jandarmeriei și Miliției rurale din România anilor 1893-1957. Documentele și imaginile sunt în totalitate inedite, iar majoritatea subiectelor abordate în studiul instroductiv și în textele ce însoțesc fotografiile nu au mai fost abordate până în prezent.

_________________________________________________________________________